torsdag 10 juli 2014

Fallen av Joyce Carol Oates

Fallen av
Joyce Carol Oates
Titel: Fallen (Engelsk originaltitel: The Fall)
Författare: Joyce Carol Oates
Översättare: Ulla Danielsson
Utgivningsår: 2006
Sidor: 445 (ebok)

Fler böcker av författaren


En man kastar sig i Niagarafallen. Dagen innan har han gift sig med den oskuldsfulla Ariah. Hon vaknar ensam upp i smekmånadssviten, förskräckt över vad som hände under gårdagen och natten som följde. Att hon är ensam förvånar henne inte. Men att hon förblir ensam när dagen går, oroar henne allt mer. Var är hennes nygifta man?

Ariah drar sig undan från sina välmenande men överbeskyddande föräldrar men får hjälp av hotellägarens vän Dirk Burneby. Den eviga ungkarlen känner en märklig dragningskraft till den sköra kvinnan. Han kan inte sluta tänka på henne och erbjuder henne till sist äktenskap. Till hans förvåning svarar hon ja.
Till en början har de det så bra som nygifta förälskade kan ha men snart fördjupar Dirk sig allt mer i sitt arbete som advokat och Ariah blir lämnad ensam att ta hand om deras tre barn.
Dirk involverar sig till en början motvilligt i ett allt annat än lätt fall, vilket leder till att han i Ariahs ögon sviker familjen. Hon bryter med honom och blir en allt mer kall kvinna. Barnen växer upp utan far och vi får även lära känna dem på deras väg mot vuxenlivet.

Joyce Carol Oates har ett sätt att hålla spänningen vid liv sida efter sida. Hon introducerar nya karaktärer på ett självklart sätt, och man blir förvånad när man tänker tillbaka och inser att de inte var med från början av boken utan bara dök upp och tog över. Till en början står Ariah i blickfånget men hon hamnar allt mer i bakgrunden, om än inte försvagad - snarare tvärtom. Men man följer Dirk och barnen precis lika intresserad som man följde Ariah. När slutet närmar sig, vill man inte att historien ska ta slut. Man vill veta vad som händer med dem sen, om den bräckliga känslan av lycka och framtidstro kommer att hålla i sig.

Den välskrivna boken Fallen av Joyce Carol Oates får en fyra i betyg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar