onsdag 25 februari 2009

Svärdets makt av George RR Martin

Titel: Svärdets makt (A Storm of Swords)
Författare: George R. R. Martin
Översättare: Louise Thulin
Utgivningsår: 2000
Sidor: 961 (inbunden)
Fler böcker i serien:
Kampen om Järntronen (A Game of Thrones), år 1996
Kungarnas krig (A Clash of Kings), år 1999
Svärdets makt (A Storm of Swords), år 2000
A feast for Crows, år 2005 (eng, ej översatt än)
A Dance with Dragons (ej färdigskriven)
The Winds of Winter (ej färdigskriven)
A Dream of Spring (ej färdigskriven)

L ä n k a r
Författarens hemsida

Betyg: 3 av 5

Obs - kan innehålla spoilers = avslöjanden.

Det här är tredje boken i serien Sagan om is och eld. Den första boken i serien heter Kampen om Järntronen. Läs recension >> Den andra boken heter Kungarnas krig. Läs recension >>

H a n d l i n g
Daenerys korsar havet tillsammans med sitt khalasar, och de tre drakarna Drogon, Rheagal och Viserion. De var inte större än hundar, men växte för varje dag. Dany samlar sin armé och tågar mot Västeros och sin födslorätt till järntronen. Spåkvinnans varningar förföljer henne, tre gånger ska hon bli förrådd - men hur, och av vilka?

Kriget fortsätter i de sju konungarikena, men den ena självutnämnda kungen efter den andra faller ifrån. Joffrey sitter kvar på järntronen, men det är morfadern Tywin och rådet som styr. Det blir ändrade bröllopsplaner.

Tyrion överlever mirakulöst, och får mer än ett uppdrag av sin far Tywin.

Jaime sitter fängslad men blir släppt av Catelyn i utbyte mot Sansa och Arya. Brienne av Tarth, en manhaftig kvinna lovar att föra Jaime till Kungshamn för utbytet, men de måste först färdas många mil genom fiendeland för att nå dit.

Kung Stannis har hjälp av en farlig och vacker kvinna vid namn Melisande. Hennes nya religion samlar människorna kring elden.

Familjen Stark är fortfarande splittrade på var sitt håll, men Catelyn återförenas med sin son Robb. Han följer sitt hjärta, som får ödesdigra konsekvenser för dem alla.
Sansa är kvar i Kungshamn, men planerar att fly så fort tillfälle ges.
Arya kämpar för sin överlevnad, och vet inte vem hon ska lita på.
Bran följer med sina nya vänner in i skogen, buren på ryggen av Hodor. Hans vargdrömmar är det enda sättet för honom att känna sig fri.
Jon förälskar sig i en rövarkvinna med eldrött hår vid namn Ygritte. Rövarna samlar sig och tågar mot muren.

S p r å k e t
Texten är beskrivande och rak, ibland ganska tråkig. Men den för berättelsen framåt, och det är det som håller intresset uppe. Författaren väver ett innehållsrikt nät av människoöden, det ena intressantare än det andra. Det är men spänning man följer vad som ska hända härnäst, eftersom författaren inte är rädd att göra drastiska vändningar.

K o m m e n t a r e r
Den tredje boken i serien Sagan om is och eld fortsätter i samma stil som de föregående. Historierna förs framåt i långsam takt, men då och då blixtrar det till och blir intressant.

Den tredje boken i serien får en stark trea av mig. Väl värd att läsa. Nästa bok i serien är ännu inte översatt till svenska, och vad jag har förstått så kommer de inte att översättas inom en överskådlig framtid.

Jag kan inte låta bli att avsluta med ett - HODOR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar