måndag 15 oktober 2007

Svärdets väktare - Diamantsvärdet och träsvärdet av Nick Perumov

Titel: Svärdets väktare - Diamantsvärdet och träsvärdet
Författare: Nick Perumov
Översättare: Britt-Marie Ingdén-Ringselle
Utgivningsår: 2002 (rys), 2006 (sv)
Sidor: 395 (pocket)
Fler böcker i serien:
Хранитель Мечей Keeper of the Sword
Алмазный Меч, Деревянный Меч (Diamond Sword, Wooden Sword, 1998)
- Diamantsvärdet och träsvärdet 1, 2006
- Diamantsvärdet och träsvärdet 2, 2007
Рождение Мага (Birth of the Mage, 1999)
Странствия Мага (Wandering of the Mage, 2000)
Одиночество Мага (Loneliness of the Mage, 2001)
Война Мага: Дебют (War of the Mage: Debut, 2003)
Война Мага: Миттельшпиль (War of the Mage: Middlegame, 2004)
Война Мага: Конец Игры (War of the Mage: Game Over, 2006)


Nick Perumov har också skrivit en fortsättning på J. R. R. Tolkiens Sagan om Ringen-böckerna:
Кольцо Тьмы (Ring of Darkness)
Эльфийский Клинок (Elven Blade, 1993)
Черное Копье (Black Lance, 1993)
Адамант Хенны (The Adamant of Henna, 1995)


L ä n k a r

Författarens hemsida (rys, en del på eng)
Intervju med Nick Perumov på bokus.se (sv)
Om Nick Perumov på wikipedia (eng)
Bokförlaget Ersatz (sv)

Betyg: 3 av 5

Det här är första boken i serien Svärdets väktare som det svenska bokförlaget Ersatz så klart har delat upp i två delar, Diamantsvärdet och träsvärdet 1 och 2.

H i s t o r i e n
En cirkuskaravan brådskar på sitt långsamma sätt över ödemarken mot staden Chvalin för att undkomma det dödliga höstregnet. I en av vagnarna finns Agata, en av de få kvarvarande dankerna. Hon är ett skogens barn, men järnet runt halsen gör henne till en slavinna och hon är tvungen att lyda sin herre och ägare Onfim. Men det var inte utan anledning han köpte henne. De styr vagnarna mot Drungskogen.
Arkordentrollkarlen Ilmet rider in genom Chvalins portar. I hälarna på honom följer en till synes alldaglig man som tagit namnet Fess. Han är utsänd av Grå Förbundet att skugga trollkarlen.
Något senare anländer en handelskaravan, med gnomen Sidri som ledare. Med sig har han två friborna, Khan-Torog och trollkvinnan Tavi.
Den unge kejsaren undrar vem som egentligen styr, han eller Regnbågen?
Långt under Isflammans kyrka, i de underjordiska gångarna, sitter en fånge i sin klostercell och följer händelserna.
Och dödsregnet närmar sig...

K a r a k t ä r e r n a
Vi får raskt lära känna den ena karaktären efter den andra. Jag hade önskat att författaren hade stannat kvar något längre hos dem, så att man lärde känna dem bättre innan han går vidare till nästa. Men för den otålige, så är det ju perfekt.

M i l j ö n
Fantasy utspelar sig oftast i någon sorts medeltidsvärld, så också här. Men det är en mörk värld, sprängfylld med illvilliga andar, själlösa varelser och ren ondska. Det blir bara för mycket ibland.

S p r å k e t
Här får man verkligen hänga med! Vi kastas raskt in i händelsernas centrum och Perumovs fantasyvärld förklaras allt eftersom. Det långsamma upplägget som man vanligtvis får genomlida i de första böckerna i en ny fantasyserie har helt lagts åt sidan, och som läsare gäller det att man är uppmärksam på detaljerna. De här böckerna är verkligen något för den inbitne fantasyälskaren att sätta tänderna i!
En liten äckelvarning utfärdas, för här ligger författaren inte på latsidan när det gäller att beskriva vidriga detaljer.

K o m m e n t a r e r
I de flesta fantasyböcker har det oftast funnits en svunnen tid då människorna levde i fred, och hade kunskap om teknologi, magi och andra färdigheter. Sen kanske krig, farsoter och andra hemskheter gjorde att allt försvann och nära nog föll i glömska och bara en liten spillra finns kvar. Det var bättre förr, helt enkelt.
I den här serien har något liknande hänt. Dankerna var ett storslaget folk, men de (och flera andra raser) utplånades nästan helt av människorna.

Oftast får man en förklaring till hur magin fungerar. Det har hittills saknats en sådan förklaring, vilket gör att magin blir något oförståeligt. Det finns inga grundregler, och till synes inga gränser. Jaha, där fick en häst vingar och de döda går igen. Men hur fungerar det då? Är det bara jag som vill veta sån't?

B e t y g
Jag ger den här boken en svag trea. Den är läsvärd, men det blir ofta rörigt och jag känner tyvärr inte med karaktärerna.

2 kommentarer:

  1. Hej=)
    Jag ska hämta ut boken imorrn och tänkte läsa den så fort som möjligt... så ger jag min åsikt sen! ;)

    Kram// Plotta

    SvaraRadera