onsdag 29 augusti 2007

Kampen om järntronen - sagan om is och eld I av George R.R. Martin

Titel: Kampen om järntronen - Sagan om is och eld I (originaltitel: A Game of Thrones
Författare: George R. R. Martin
Utgivningsår: 1996
Sidor: 736 (pocket)
Fler böcker i serien:
Kungarnas krig, år 1999
Svärdets makt, år 2000
A feast for Crows, år 2005 (eng, ej översatt än)
A Dance with Dragons (ej färdigskriven)
The Winds of Winter (ej färdigskriven)
A Dream of Spring (ej färdigskriven)

L ä n k a r
Författarens hemsida

Betyg: 3 av 5

Jag letade efter en typisk fantasybok, och fick en. Kampen och Järntronen innehåller alla typiska fantasyklichéer, men om man har överseende med det så får man en stunds underhållning.
Boken utspelar sig i en medeltida värld, de sju konungarikena. Lord Eddard Stark med sin hustru Catelyn av huset Tully och deras barn Robb, Sansa, Arya, Brandon och Rickon samt oäkta sonen Jon bor långt uppe i kalla Norden på Vinterhed. Eddard, också kallad Ned hjälpte en gång kung Robert att ta tillbaka järntronen från den galna draklorden Targareyn och när Kung Roberts Hand under mystiska omständigheter dör frågar Robert sin gamla vän om han vill ta uppdraget. Han vill först inte, men inser att han måste. Robert har förändrats mycket under de många år som har gått sen de tillsammans stred sida vid sida, och Ned inser att hans uppdrag inte kommer att bli enkelt.
Roberts hustru, drottning Cersei av huset Lannister vill se sin son, prins Joffrey bestiga tronen efter Robert och hon gör allt för att det ska ske.
Vi får också följa draklordens två barn, sonen Viserys och dottern Daenerys. De lever i exil och gör upp stora planer för att återta tronen. Daenerys tvingas gifta sig med Dothrakiens hövding för att få tillgång till hans många krigare.
Det är också något onaturligt som hotar utanför den höga muren som ska skydda De sju konungarikena.

Författaren har gjort en gediget arbete för att ge oss en innehållsrik värld. Men tyvärr tar detaljrikedomen ofta död på intresset. Det blir för många personer att hålla reda på som man egentligen inte bryr sig så mycket om. Men de som är mest intressanta att följa är oäktingen Jon och draklordens dotter Daenerys, samt (alla fall till en början) den ordkvicka dvärgen Tyrion.
Språket är relativt enkelt och rakt, vilket kan vara skönt ibland.

Trots det negativa så får boken en trea, och jag har lånat hem fortsättningen Kungarnas krig som jag påbörjar nu.

2 kommentarer:

  1. Hej =)
    Jag har hört att första boken e seeeeg (håller själv på att tragglar med den nu-på engelska- ett långt projekt) men att serien är värd att fortsätta med då det i följande böcker blir MYCKET bättre... Så jag hoppas man får lite lön för mödan med ettan! ;)
    Kram//

    SvaraRadera
  2. Hej Lotta!
    Ja, den första boken är seeeeg *s* Men den lägger grunden för allt som händer sen. Jag håller just nu på att läsa den andra boken i serien, Kungarnas krig. Den är bättre än den första boken, men ibland är den också väldigt seg. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i politiskt ränkspel och det är det gott om i den här boken, nu när kriget trappas upp. Men det varvas med de andra huvudpersonernas vedermödor, och det är riktigt spännande ibland. Jag kommer att recensera Kungarnas krig så fort jag har läst ut den.
    De sista böckerna i serien får jag väl också läsa på engelska eftersom de inte är översatta än (om de någonsin kommer att bli det). Vi får se hur det går...
    Kram,
    Susanne

    SvaraRadera